Münsterikerhon talvipäivät 2007

image001
Talvipäiviä vietettiin Lapualla Wanhassa Karhunmäessä maaliskuun toisena  viikonloppuna. Väkeä oli paikalla ihan mukavasti, lähemmäs 30 kerholaista ja reilut parikymmentä münsterinseisojaa.

Sääkin suosi, ei ollut kylmä ja maastossa pystyi hyvin liikkumaan, koska lunta oli vain vähän.

Lauantaipäivä käytettiin noutoharjoitteluun. Timo Vakkeri ja Vesa Nummi vetivät harjoituksia ja antoivat ohjeita ja vinkkejä noutoharjoittelun avuksi. Syksyn tullen kun taitoa tarvitaan, jokainen saaliiksi saatu riista on myös saatava noudetuksi talteen ja nyt on kevät ja kesä hyvää aikaa treenaamiseen.

Samaan aikaan käytiin myös Noutokisa, johon osallistuivat noutohommat jo hallitsevat koirakot. Avoimessa luokassa kisan ensimmäinen tehtävä oli normaali kylmän linnun nouto fasaanilla. Seuraavaksi koira lähetettiin hakualueelle, josta oli tuotava sinne etukäteen viedyt fasaani, minkki ja rusakko.

Nuorten luokan koirat suorittivat myös kylmän linnun noudon, mutta noutolintuna olikin vähän vieraampi otus, varis. Hakualueelta niitten oli sitten löydettävä ja tuotava fasaani. Aikaa molemmissa luokissa koko tehtävään oli 10 minuuttia.
image002
Basse tuo rusakkoa
image003
Aron luovuttaa minkin

Kilvan tuomaroinut Marko Paukkeri piti tasoa korkeana. Avoimessa luokassa osallistujia oli 7 ja kolmen pisteen sisälle mahtui neljä parasta koiraa. Kaksi parasta päätyi tasatulokseen ja Marko ratkaisi kisan Aron von der Pixelerheiden eduksi parempien ohjattavuuspisteitten vuoksi. Nuorten luokan osallistujia oli kaksi, voittaja Jana v Ottenstein, joka suoritti myös avoimen luokan kisan ja pärjäsi sielläkin hienosti.

Tulokset:

Avoin luokka
  1. pmsu Aron v d Pixelerheide ja Petri Halttunen
  2. pmsu Basse ja Harri Hyppänen
  3. pmsn Hirsch Fänger´s Ida ja Eva Mannfolk
  4. imsn Kersta Ciperro ja Miia Veikkanen
Nuorten luokka
  1. pmsn Jana v Ottenstein ja Teemu Toivonen
  2. pmsu Elmeri ja Sauli Kalsi
image004
Myös ketun noutamista pääsi kokeilemaan. Tässä Jana v Ottensteinin tyylinäyte.

Iltapäiväksi siirryimme sisälle kuuntelemaan ensiksi Miia Veikkasen luentoa koiran fysioterapiasta. Kuulimme, kuinka koiran peruskunto oikeaoppisesti luodaan ja miten siitä jatketaan koiran saattamiseksi kisakuntoon. Miia kävi myös läpi erilaiset vammat, mitä huono pohjakunto voi koiralle kovan rasituksen myötä aiheuttaa sekä kuinka koiraa silloin hoidetaan. Kaikille varmasti kävi selväksi, ettei sitä münsteriä siitä sohvalta ole viisasta rahdata Lappiin jahtireissulle ihan noin vaan.

Seuraavaksi ell Kaisa Mustonen kertoi tavallisimmista tapaturmista ja vahingoista, joita metsästyskoiralle voi käydä. Lisäksi hän antoi ohjeet erilaisia ensiaputoimia varten, joitten avulla selvitään loukkaantuneen koiran hoidosta tai kuljettamisesta eläinlääkäriin.

image005
Kaisa, Miia ja mallipotilas Kotaniityn Viiru

Illalla pidettiin Münsterikerhon sääntömääräinen vuosikokous ja julkistettiin kerhon ensimmäinen Vuoden Münsteri -tittelin haltija. Kerhon hallitus myöntää vuosittain tuon tittelin kunniakirjoineen tunnustukseksi erityisen ansioituneelle koiralle. Tänä vuonna sen sai pmsu Aron v d Pixelerheide, joka avusti isäntäänsä hengenvaarallisessa tilanteessa syksyisen metsästysreissun aikana (Ks. Münsteri-lehti 2/2006: Aron - hengenpelastaja)
Sitten saunottiin ja lopuksi päivän tapahtumia käytiin läpi ja tulevaa toimintaa suunniteltiin vielä makkaranpaiston ohella Karhunmäen hienossa kodassa.

Sunnuntaipäivä vietettiin pellolla hakuharjoittelun merkeissä. Koirakot lähetettiin maastoon kolmessa ryhmässä ja kaikille pyrittiin antamaan palautetta ja koulutusvinkkejä kunkin koiran koulutustason mukaisesti. Myös riistatöitä päästiin muutaman koiran kanssa kokeilemaan, koska jokunen pyy ja rusakkokin pelloilta löytyi.

Kiitos kaikille mukana olleille, osallistujille, kouluttajille, järjestelyihin osallistuneille ja erityiskiitos paikalliselle ”tukimiehellemme” Ilkka Hietalalle, joka järjesti meille harjoitusmaastot sekä melkoisen valikoiman noutolintuja ja muuta riistaa noutoharjoittelua varten.

image006
FIN MVA Vienetta poikineen (Engelbert, Elmeri, Vienetta ja Elmo)

Erja Nummi