Münsteripäivät 2006

Tänä vuonna münsteriharrastajat kokoontuivat koulutuspäiville Hämeenlinnaan. Tapahtuman keskuspaikkana oli Aulangon Lomakylä, joka soveltuikin erinomaisesti koiraväen tapaamiseen ja jonne juuri ja juuri mahduimme. Viikonlopun tapahtumiin osallistui kaikkiaan 46 koiraa, joista tosin jokunen oli mukana osan ajasta tai vain kokeessa. Isomünsterinseisojia paikalla oli 18, joka on melko huikea otanta koko Suomen kannasta. Kaksijalkaisia tapahtumiin osallistuneita oli kaikkiaan lähes 70.

Tapahtumana syksyn Münsterinpäivät alkaa olla jo sen verran mittava, ettei sopivia järjestämispaikkoja enää ihan helposti löydy. Münsteripäivätoimikunta, Mikko Regina, Jussi Pakari ja Jari Mustaparta tekivätkin ison työn jo pelkästään tarvittavien maastojen hankinnassa kolmen eri metsästysseuran alueilta.

mpv06_isoja
Isoja
mpv06_asti
Asti, Marika ja Saarni

Myös kouluttajien hankkiminen aiheutti muutaman harmaan hiuksen, kun jo puoli vuotta sitten sovittuina olleista henkilöistä kolme joutuikin perumaan tulonsa, ja juuri viimeisellä viikolla ennen Münsteripäiviä. Tästäkin sitten selvittiin ja ryhmien vetäjinä toimivat ylituomarit Kauko Saarni ja Vesa Nummi, omasta porukasta Marko Paukkeri ja Jari Mustaparta, bretoniväkeä Taru Kokkonen ja Reijo Koivula, pkss-kasvattaja Jussi Suomaa ja Jyväskylän alueella vaikuttava kouluttaja Timo Vakkeri.

Perjantaipäivä käytettiin noutokoulutukseen. Tarkoituksena oli näyttää koiran ohjaajalle, millainen suoritus koiralta vaaditaan vesityökokeessa ja miten sitä koiran kanssa harjoitellaan, siis sitten kotona. Yhdessä päivässä ja noin suuressa porukassa ei kenenkään koiraa voi valmiiksi kouluttaa. Maalta noutoa sai kokeilla fasaanien lisäksi myös lokilla, variksella ja supilla. Tässä ryhmässä näkyi, että kaikkien koirien kanssa noutoa oli jo treenattu, mutta luovutuksen kanssa monilla on vielä tekemistä. Eikä supia nikottelematta suostunut tuomaan kuin Heikkisen Maurin Adar, jonka myöhemmin saatiinkin todeta tuovan isännälle ihan mitä vaan pyydetään, grillimakkarankin. Vakkerin Timo ohjeisti "penturyhmää", sellaisia, joilla koko noutokoulutus oli vasta alullaan.

Pussilintukin meillä oli, hetken aikaa. Muutama pentu sitä ehti käydä ihmettelemässä, mutta sitten lintu päihitti meikäläisen 5-0 ja livisti iloisesti tiehensä kesken kaiken. Lauantai-illaksi tuotu seuraaja vangittiinkin sitten kunnon kalterihäkkiin.

Perjantai-iltana rentouduttiin tehtävärataan osallistumalla, joka oli leikkimielistä kisaa, mutta sisälsi kuitenkin koiran tottelevaisuutta ja yhteistyöhalua mittaavia tehtäviä.

Lauantaiaamuna ylituomari Kauko Saarni kertoi omia näkemyksiään kanakoiran kouluttamisesta ja sitten pihalla ja parkkipaikalla lainehtiva porukka yritettiin saada ruotuun ja autoineen oikeisiin jonoihin maastoihin siirtymistä varten. Sää oli suotuisa, joskin melko lämmin ja kaikissa ryhmissä koirat pääsivät kokeilemaan taitojaan fasaaneitten kanssa. Tosin pari ryhmää päätyi maastoon, jossa lintuja oli kokemattomille koirille liiaksikin, toisaalla taas koirat joutuvat kovastikin tekemään töitä lintutilanteiden eteen. Nuori ja kokematon koira ei välttämättä riistaa löydä tai osaa ilmaista, vaikka lintuja maastossa olisikin. Jokaisessa ryhmässä oli kuitenkin vähintään yksi koira, joka osasi etsiä lintuja toistenkin "käyttöön", jotta riistatilanteita päästiin kokeilemaan.

Lauantai-iltana saunottiin, paistettiin makkaraa ja tutustuttiin ja keskusteltiin yömyöhään - münstereistä.

Sunnuntaina oli vuorossa KAER-koe, jossa kilpailtiin Münsterimestaruudesta ensimmäistä kertaa virallisessa kokeessa. Kokeen järjestelyistä vastasi Kanta-Hämeen kanakoirakerho ja kokeeseen osallistui 15 münsterinseisojaa kolmessa koeryhmässä, joita tuomaroivat Kauko Saarni, Mauri Harju ja Vesa Nummi.
mpv06_saarni
Kauko Saarni
mpv06_kokeessa
Kokeessa

Muut päivien osallistujat jatkoivat maastoharjoituksia Taru Kokkosen, Timo Vakkerin ja Jari Mustaparran johdolla. Pieni vastoinkäyminen aiheutti hämminkiä aamulla, kun sunnuntaille sovittu ryhmänvetäjä ei sitten päässytkään tulemaan, mutta Sarraksen Kati pelasti tilanteen luotsaamalla ryhmäläisensä harjoitusmaastoon muitten perässä.
mpv06_carda
Carda ja Jura
mpv06_alfiina
Alfiina ja Juha Kontola

Kahdella koeryhmistä oli aamun ensimmäisissä maastoissa linnut tyystin hukassa, mutta paikalliset maasto-oppaat hoitivat hommansa hienosti ja loppupäiväksi molemmat ryhmät pääsivät maastoon, jossa kaikilla koirilla oli mahdollisuus päästä riistalle ja toiset sen tilaisuuden sitten myös hyödynsivät. Muutamalla parilla kisajännityksessä ei tainnut ihan hermot pitää, tuli joitakin kömmähdyksiä ohjaajille, jolloin virhe meni ohjaajan piikkiin, mutta myöskin koirille, koska peräänmenoihin kaatui joku muuten kelpo suoritus. Kokeen osallistujissa oli kuitenkin useita koeuraansa vasta aloittelevia, joten kokemuksen myötä koekuviotkin tulevat tutummiksi. Myöhään iltapäivällä ensimmäinen virallisessa KAER-kokeessa ratkottu kerhonmestaruuskisa oli sitten käyty ja siirryimme odottelemaan kritiikkitilaisuutta ja palkintojen jakoa tukikohtaamme Aulangolle. Viidestätoista koirasta palkittiin kuusi, joka on ihan mukava prosentti osallistuneista. Jokisen Janitalla ja Pekalla onnistuminen oli kuitenkin sataprosenttista mitä palkittuihin tulee, perheen molemmat koirat nappasivat tuloksen!

mpv06_jokiset
Våråsen's Sweet Sensation, Nadisa Emma
sekä Janita ja Pekka Jokinen

Onnittelut kaikille menestyneille ja kiitokset päivillä mukana olleille! Ensi vuonna uudestaan!

Erja Nummi


Münsteripäivien palkitut

KAER F HÄMEENLINNA 3.9.2006

Kerhon Mestari 2007
pmsn Nummituvan Doonamiina, AVO2 (77 p.)
Karoliina ja Ilkka Rajakallio, Helsinki

Paras isomünsterinseisoja
imsn Nadisa Emma, AVO2 (73 p.)
Janita ja Pekka Jokinen, Vantaa

Paras nuortenluokan koira
pmsn Alfiina, NUO2 (63 p.)
Anne ja Juha Kontola, Lapua

Muut palkitut
imsn Våråsen´s Sweet Sensation, AVO2 (70 p.)
Janita ja Pekka Jokinen, Vantaa

pmsn Bambi, AVO3
Juha-Pekka Tissarinen, Kerava

imsn Carda v Isseltal, AVO3
Taru Lamminen ja Jura Lehtinen, Vihti

mpv06_mestari
Kerhonmestari 2006
pmsn Nummituvan Doonamiina
ja ohjaaja Ilkka Rajakallio